همه نکاتی که باید در مورد لودر بدانید

لودر از جمله ماشین‌آلاتی هست که تقریباً در تمامی پروژه های عمرانی مانند راه‌سازی و پروژه‌های ساختمان‌سازی به طور وسیع و پرکاربرد از آن استفاده می شود.

از این رو اهمیت آشنایی با آن برای تمام مهندسین ضروری می‌باشد. ما در این مقاله از حفار صنعت آرمان گستر تلاش داریم به نکاتی در مورد لودر از جمله انواع آن و کاربردهایشان و … بپردازیم. در ادامه با ما همرا باشید.

 

لودر چیست؟

لودر به زبان ساده همان تراکتوری است که در قسمت جلوی آن جامی نصب شده که به طور هیدرولیکی قابل کنترل است. لودر(loader) در انگلیسی به معنای حمل کننده می‌باشد.

جالب است بدانید که لودر در دو نوع ساخته می‌شود: 1-چرخ لاستیکی 2- چرخ زنجیری؛ برای آشنایی بیشتر با انواع لودر اینجا کلیک کنید.

ولی لودرهایی که امروزه تولید می‌شوند برای اینکه از سرعت مانورپذیری بیشتری بهره‌مند باشند، بیشتر از نوع چرخ لاستیکی هستند.

همچنین این ماشین‌های صنعتی خارق‌العاده از نظر سوخت مصرفی در شش دسته‌ی: 1-گازوئیلی 2-بنزینی 3-برقی 4-گاز مایع 5-دوگانه سوز (بنزین و گاز مایع) 6- هیبرید برق و گازوئیل قرار می‌گیرند؛ برای آشنایی بیشتر در مورد سوخت مصرفی لودر اینجا کلیک کنید.

عوامل بسیاری در سرعت و قدرت لودر موثر هستند که از جمله آن‌ها می‌توان به مقاومت شیب و … اشاره کرد.

امروزه لودر توسط شرکت‌های گوناگونی در سراسر جهان تولید می‌شود که از جمله مهمترین آن‌ها عبارتند از:

  • هپکو (HEPCO)
  • کاترپیلار (Caterpillar)
  • هیتاچی (Hitachi)
  • هیوندا (Hyundai)
  • هیوندا (Hyundai)
  • وولوو (Volvo)
  • جی سی بی (JCB)
  • کریمر (Kramer)
  • ایکس سی ام جی (XCMG)
  • بابکت (Bobcat)
  • کوماتسو (Komatsu)
  • کاوازاکی (Kawasaki)
  • کوباتو (Kubato)
  • جان دیر (John Deere)
  • دوسان (Doosan)
  • کیس (Case)
  • نیوهلند (New Holand)

برای مطالعه تاریخچه این ابرشرکت‌های جهانی اینجا کلیک کنید.

لودر چیست؟

لودر و بیل مکانیکی چه تفاوتی باهم دارند؟!

لودر و بیل مکانیکی هردو از انواع ماشین‌آلات ساختمانی بسیار پرکاربرد هستند که برای انجام عملیاتی نظیر خاک‌برداری، راه‌سازی و … استفاده می‌شوند. این دو گروه از ماشین‌آلات ساختمانی با اینکه شباهت بسیاری به یکدیگر دارند اما تفاوت های بارزی باهم دارند و کاربرد این دو جدا از یکدیگر است.

لودرها عمدتاً در کاهای خاک‌برداری، انتقال بار، بارگیری ماشین‌آلات مخصوص حمل مواد خاکی و … به کار گرفته می‌شوند در حالی که بیل مکانیکی‌ها برای حفر گودال و کانال، لایروبی رودخانه‌ها، گودبرداری برای ساخت و ساز ساختمان و … استفاده می‌شوند.

تفاوت عمده لودر با بیل مکانیکی این است که بیل مکانیکی دارای قدرت مانور و پایداری بالایی می‌باشد به همین دلیل در فضای شهری و کوچک از آن استفاده می‌شود ولی لودر به دلیل اینکه همواره برای انجام کاری در حالت حرکت می‌باشد به فضای نسبتاً بزرگ‌تری نیاز دارد. برای مطالعه بیشتر در مورد تفاوت‌های لودر با سایر ماشین‌آلات ساختمانی اینجا کلیک کنید.

 

معرفی انواع لودر

لودرها را از نظر انواع تولید شده می‌توانیم در هشت دسته‌ کلی قرار دهیم که شش مورد از این گروه‌بندی در کشورمان موجود است.

گروه اول: لودر چرخ لاستیکی (wheel loader)

این دسته از لودرها در انواع کوچک و بزرگ تولید می‌شوند. همانطور که در بالا اشاره کردیم چرخ‌های لاستیکی این مدل به آن قدر تحرک و سرعت بیشتری می‌بخشد و همچنین فشار وارده از سمت لاستیک‌ها بر زمین کم می‌باشد و می‌توان با تغییر میزان باد لاستیک‌ها این فشار را کنترل کرد. برای مطالعه و بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد لودرهای چرخ لاستیکی اینجا کلیک کنید.

 

گروه دوم: لودر چرخ زنجیری (tracked/crawler loader)

این گروه از لودرها به دلیل بهره‌مندی از زنجیر به جای چرخ لاستیکی فشار خیلی کمتری به زمین وارد می‌کنند و همچنین این زنجیرها به آن‌ها توانایی کار کردن در زمین های ناهموار که قابل استفاده برای لودرهای چرخ لاستیکی نیستند را می‌دهد.

یکی دیگر از مزیت‌های زنجیر برای این نوع لودرها این است که خطر پاره شدن لاستیک‌ توسط سنگ‌های تیز وجود ندارد. برای مطالعه و بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد لودرهای چرخ زنجیری اینجا کلیک کنید.

 

گروه سوم: بکهو لودر (back hoe loader)

این دسته در واقع لودرهای کوچکی هستند که علاوه بر باکت، یک بیل مکانیکی در پشت خود دارند و عموما برای کارهای سبک مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بکهو لودرها خود به سه دسته تقسیم می‌شوند که در این مقاله به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

 

گروه چهارم: لودر بابکت (skid steer loader)

این گروه از لودرها ماشین‌های کوچکی هستند که در ایران به اصطلاح با نام بابکت که یکی از شرکت‌های سازنده ماشین‌آلات ساختمانی است شناخته می‌شود و برای کار در فضاهای کوچک‌تر مناسب هستتند. برای مطالعه و بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد لودرهای بابکت اینجا کلیک کنید.

 

گروه پنجم: تله لودر (arm/tele loader)

این دسته از لودرها نیز مانند بایکت‌ها ابعاد کوچک‌تری دارند و تفاوت آن‌ها با سایر لودرها مربوط به بازوی تلسکوپی متصل به جام آن‌ها می‌باشد. برای مطالعه و بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد تله لودرها اینجا کلیک کنید.

 

گروه ششم: لودر زیر زمینی (underground loader)

این گروه از لودرها مناسب کار در مکان‌هایی مانند زیرزمین هستند که محدودیت ارتفاع دارد و غالباً بدون سرنشین بوده و به صورت کنترل از را دور کار می‌کنند. برای مطالعه و بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد لودرهای زیر زمینی اینجا کلیک کنید.

 

گروه هفتم: لودر معدن یاخاک بر سر (Mining/Overhead Loader)

این دسته از لودرها معمولاً به نام لودر خاک بر سر شناخته می‌شوند و در صنعت معدن کاربرد دارند. برای مطالعه و بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد لودرهای معدن اینجا کلیک کنید.

 

گروه هشتم: لودر بیل گردان (swing loader)

این گروه از لودرها همانطور که از نامش پیداست توانایی چرخاندن جام خود به طرفین را دارند و از آن‌ها عموماً در مسیرهای باریک و فضاهای تنگ استفاده می‌کنند. برای مطالعه و بدست آوردن اطلاعات بیشتر در مورد لودرهای بیل گردان اینجا کلیک کنید.

برای مطالعه بیشتر و دقیق‌تر در مورد انواع لودرها اینجا کلیک کنید.

کاربرد انواع لودر؛ هر گروه از لودرها چه کارایی دارند؟

هر گروه از انواع لودرها کاربردهایی متفاوت از دیگری دارند که در اینجا سعی بر توضیح آن داریم.

لودرهای چرخ لاستیکی اکثراً برای حمل خاک در فاصله کوتاه، ایجاد خاک‌ریز و … استفاده می‌شوند اما در مقابل از لودرها چرخ زنجیری برای کارهایی که قدرت کشش بیشتری نیاز دارند استفاده می‌شود مانند: کندن ریشه درختان، برداشتن سطوح سیمانی شکسته شده و …

و اما در مورد بکهو لودرها یا همان ماشین همه کاره! این دسته از لودرها در کارهای گوناگونی کاربرد دارند، از عملیات‌های ساختمانی متوسط گرفته تا کارهای کشاورزی و باغداری این لودرها کاربرد دارند.

بابکت‌ها نیز کاربردهای متنوعی دارند و به دلیل سایز کوچک، سرعت و قدرت بالای خود در صنعت‌های کشاورزی، معدن، ساختمان‌سازی و… کاربرد دارند. علاوه بر این موارد به بابکت‌ها می‌توان تجهیزات مختلفی وصل کرد و از آن‌ها برای انجام پروژه‌های خاص استفاده کرد.
برای بدست آوردن اطلاعات بیشتر و مطالعه در مورد کاربرد این دسته از لودرها و همچنین کارایی تله لودر، لودر زیر زمینی و لودر معدن اینجا کلیک کنید.

کاربرد لودرها

اجزاء تشکیل دهنده لودر را بهتر بشناسیم

ماشین‌آلات لودر از قسمت های متنوع و زیادی سرهم شده‌اند که نام بردن تک تک آن‌ها از حوصله بحث خارج است بنابراین ما در اینجا به مهمترین قسمت های تشکیل دهنده لودر اشاره می‌کنیم و اطلاعاتی در مورد هر بخش در اختیار شما همراهان آرمان لودر می‌گذاریم:

  • جام و دندانه‌های آن
  • موتور
  • گیربکس
  • شاسی
  • سیستم هیدرولیک

برای مطالعه و کسب اطلاعات بیشتر در مورد اجزاء تشکیل دهنده لودر اینجا کلیک کنید.

 

در چه کارهایی از لودر استفاده می‌شود؟

به طور کلی لودرها می‌توانند کارهایی که درپنج دسته زیر قرار می‌گیرند را انجام دهند:

1- بلند کردن بار و انتقال آن

لودرها می‌توانند مصالح ساختمانی مثل بلوک بتنی، قطعات از پیش ساخته شده، خاک و ماسه و … را در محیط کارگاه جابجا کنند.

 

2- خاک‌برداری

لودرها در بحث خاک‌برداری پروژه‌های ساختمانی مثل گودبرداری و جابجا کردن همزمان آن به داخل ماشین‌های باری بسیار پرطرفدار هستند چونکه اینکار را با سرعت خیلی بیشتری نسبت به سایر ماشین‌آلات صنعتی انجام می‌دهند.

 

3- بارگیری ماشین‌آلات حمل مواد خاکی

با لودر می‌توان انواع خاک‌ها نظیر شن، ماسه و … و همچنین پس‌مانده واحدهای صنعتی را داخل کامیون و تریلی‌ها بارگیری کرد.

 

4- تمیز کردن سطح زمین کارگاه

در کارگاه‌هایی که جنس زمین خیلی سخت نباشد و تا حدودی زمین نرمی داشته باشد می‌توان با لودر اقدام به کندن ضایعات از روی زمین و تمیز کردن قشر کارگاه کرد.

 

5- تخریب و بارگیری آسفالت خیابان‌ها

اگر قصد کندن آسفالت خیابان را به منظور تعمیرات یا تجدید آن دارید می‌توانید از لودر با جام و دندانه‌های مخصوص استفاده کنید، توجه کنید که اگر آسفالت ضخامت زیادی داشته باشد بهتر است لودر را با ریپر مجهز کنید و از ریپر برای کندن آسفالت و از جام برای بارگیری آن استفاده کنید.

 

6- کاربرد لودر بجای لوله‌بر

در موارد نادری می‌توان لودر را با چنگک‌های گیرنده مجهز کرد و از آن برای بارزدن و حمل لوله یا تنه درختان استفاده کرد.

شاید بتوان گفت که لودرها پرطرفدارترین دسته از ماشین‌آلات صنعتی هستند چراکه کاربردهایی زیادی دارند که به بخشی از آن‌ها اشاره کردیم، جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد کاربرد لودرها اینجا کلیک کنید.

نکات اجرایی، فنی، ایمنی و … که هنگام کار با لودر باید به آن‌ها توجه کنیم

لودرها ماشین‌های خاص و غول‌آسایی هستند بنابراین کوچک‌ترین اشتباه می‌تواند منجر به خسارت‌های بزرگی هم به خود ماشین و هم به افراد و اشیاء محیط اطراف شود. از این رو سعی داریم بخشی از نکاتی که هنگام کار با لودر باید به آن‌ها توجه کنید بیان کنیم.

اگر با لودر چرخ لاستیکی مشغول کار هستید، در هنگام بارگیری سنگ‌های خورد شده بهتر است از لاستیک‌های نوع L5 استفاده کنید زیرا این گروه از لاستیک‌ها مقاومت بیشتری دارند بنابراین از آسیب به لاستیک‌ها تا حد زیادی جلوگیری می‌شود و عمر لاستیک‌ها را افزایش می‌دهد.

همچنین توجه به این نکته بسیار مهم است که وزن بار مجازی كه لودر، بسته به نوع آن، در سطوح صاف، شیب‌ها و كناره‌های كانال می‌تواند بارگیری یا حمل کند چقدر است؟

برای مطالعه بیشتر و کسب اطلاعات جامع‌تر در مورد این دسته از نکات اینجا کلیک کنید.

 

همه نکاتی که باید در رانندگی با لودر رعایت کنید

برای شروع کار با لودر قبل از هر چیزی ماشین را به طور کلی بررسی کنید؛ قسمت‌هایی مانند میزان سوخت، روغن روان کننده موتور، آب خنک‌کننده و … را حتما بازرسی کنید. پس از روشن کردن لودر، در جای خود و بدون حرکت عملکرد جام (باکت) خالی ماشین را امتحان کنید.

پس از انجام تمام بازرسی‌ها اگر از سلامت ماشین مطمئن شدید، به دقت اطراف ماشین را نگاه کنید و با بوق زدن شروع به حرکت کنید. دقت کنید که در هنگام شروع حرکت به طور ناگهانی شتاب نگیرید بلکه به آرامی حرکت کنید تا موتور و سایر سیستم‌های ماشین به خوبی شروع به کار کنند و به بهترین حالت فعالیت خود برسند.

دقت داشته باشید که اگر قصد تغییر جهت حرکت داشته باشید این کار باید پس از توقف کامل ماشین انجام شود. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نکات رانندگی با لودر اینجا کلیک کنید.

 

لودرها از چه نوع سوختی استفاده می‌کنند؟

لودرها انواع مختلفی دارند که بسته به نوع و کارایی‌‌شان از سوخت‌های متفاوتی بهره می‌برند، اما عمده لودرها دو گروهی دیزلی و بنزینی هستند. لودرهای دیزلی از گازوئیل به عنوان سوخت مصرفی استفاده می‌کنند. با پیشرفت تکنولوژی و جایگزینی انرژی پاک به جای سوخت‌های فسیلی برندهای معروف جهانی اقدام به تولید لودرهایی کردند که از نیروی الکتریسته به عنوان سوخت خود استفاده می‌کنند که آلودگی و همچنین هزینه کمتری دارند.
سه نوع دیگر لودر از نوع سوخت مصرفی وجود دارد که ترکیبی از چند منبع مصرفی هستند که در این مقاله به بررسی جامع هر کدام می‌پردازیم.

نکاتی که در مور بارگیری به وسیله لودر باید بدانیم

برای بارگیری ماشین‌های باری توسط لودر روش‌های بسیار متنوعی وجود دارد، دقت کنید که برای ایمنی کار حتما از روش‌های استاندارد استفاده کنید. در زیر به چند مورد از رایج‌ترین روش‌های بارگیری اشاره می‌کنیم.

روش اول: بارگیری V شکل

رایج‌ترین و ساده‌ترین روش بارگیری یک کامیون روش V شکل می‌باشد. در این روش مطابق عکسی که در زیر می‌بینید لودر، جام (باکت) خود را بارگیری می‌کند سپس به صورتی که انگار روی محیط یک دایره حرکت می‌کند به اندازه ربع دایره به سمت عقب حرکت می‌کند و با چرخش فرمان مستقیماً به سمت کامیون حرکت می‌کند و از قسمت کناری کامیون شروع به بارگیری کامیون می‌کنیم.

 

روش دوم : بارگیری عبوری یا مرحله‌ای

در روش دیگری که مرسوم است کامیون‌ها در هنگام عبور از مقابل لودرها بارگیری می‌شوند، به صورتی که در عکس زیر می‌بینید کامیون توسط دو یا سه لودر در هنگام عبور بارگیری می‌شود. این روش به دلیل افزایش چشمگیر سرعت کار بسیار محبوب است.

در صورتی که در این روش فقط یک لودر در اختیار داشته باشیم و بخواهیم با روش مرحله‌ای بارگیری را انجام دهیم، لودر به صورت I شکل در هر بار یک قسمت از بخش بار کامیون را بارگیری می‌گند که اصطلاحاً به این روش، روش بارگیری I شکل می‌گوییم.

 

روش سوم: بارگیری نوبتی

در مواردی که کامیون‌ها فضا برای ایجاد صف در کنار بخش خاک‌برداری داشته باشند، لودرها با دو عمل برداشت و تخیله بارگیری را انجام می‌دهند که اصطلاحاً به روش بارگیری نوبتی معروف است.

 

روش چهارم: بارگیری به روش Yشکل

روش Y شکل هم نوع دیگری از روش بارگیری V شکل است با این تفاوت که از این روش برای بارگیری همزمان دو کامیون استفاده می‌کنند.

علاوه بر این مطالب لودرها از نظر نوع تخلیه بار هم به چند دسته تقسیم می‌شوند! برای مطالعه بیشتر در مورد روش‌های تخلیه بار و نکات بارگیری توسط لودرها اینجا کلیک کنید.

 

در هنگام خرید لودر به چه مواردی باید توجه کنیم؟

در هنگام خرید لودر با توجه به کاربرد و انتظارمان از آن باید به نکات مهمی توجه کنیم؛ به خصوص اگر می‌خواهید لودر دست دوم بخرید باید حسابی حواستان را جمع کنید و به بررسی مواردی که در زیر بیان می‌شود بپردازید.

  • برند و مشخصات موتور
  • نوع چرخ
  • سیستم هیدرولیک
  • سلامت مفصل مرکزی لودر
  • سلامت کابین و دستگاه‌های اپراتور
  • سیستم استاندارد لوله‌کشی و سلامت آن
  • سلامت باکت و دندانه‌ها و لبه برش باکت
  • وزن کاری
  • وجود لوازم ایمنی
  • طول بوم و بازو و سلامت آن‌ها
  • حداکثر ارتفاع بارگیری

برای مطالعه بیشتر و کسب اطلاعات تخصصی‌تر درباره تست موارد بالا اینجا کلیک کنید.

 

غول‌ پیکرترین لودرهای ساخته شده در جهان را بشناسید!

از اختراع و تولید اولین لودر چیزی در حدود یک قرن می‌گذرد، این ماشین‌های ساختمانی توانسته‌اند تحولی بزرگ در پروژه‌های عمرانی رقم بزنند و جایگاهی پرطرفدار و ثابت در میان مهندسین و صنایع پیدا کنند. در اینجا سعی داریم غول پیکرترین لودرهای جهان را به شما معرفی کنیم و وقتی سخن از غول پیکرترین لودرها می‌شود بی شک نام برند کوماتسو بیش از دیگران می‌درخشد.

تعدادی از غول پیکرترین لودرهای جهان:

  • لودر کوماتسو L-2350
  • لودر کوماتسو WA1200-6
  • لودر کاترپیلار 994K
  • لودر کوماتسو L-1850
  • لودر کوماتسو L-1350

برای مطالعه بیشتر در مورد این لودرهای غول‌آسا اینجا کلیک کنید.

غول پیکرترین لودرها

تاریخچه لودر در جهان

شاید برایتان جالب باشد که لودرها در دهه‌ی سوم قرن بیست با ایده‌ی نصب سطل انتقال بر روی تراکتور بوجود آمدند! این دستگاه‌ها در آن سال‌هایی که تازه ساخته شده بودند برای بارگیری مواد سبک به کار گرفته می‌شدند اما امروزه با پیشرفت این ماشین‌ها از آن‌ها برای بارگیری مواد سنگین و بسیاری کارهای دیگه استفاده می‌شود.

در سال 1929 میلادی کمپانی Manchester based E Boydell یک تراکتور Fordson را با سطل تخلیه که این سطل قابلیت کنترل از طریق کابل را داشت، مجهز کرد و به این ترتیب می‌توان گفت یکی از نخستین لودرهای ثبت شده در تاریخ جهان متولد شد.

برای مطالعه بیشتر در مورد تاریخچه لودر و تاریخچه شرکت‌های معروف تولیدکننده آن اینجا کلیک کنید.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

امکان ارسال نظر وجود ندارد!